maandag 18 mei 2015

Mijn eerste stappen van het ondernemerschap

54 jaar en mijn hele werkzame leven voor een baas gewerkt. Altijd met veel plezier. Er zijn niet zoveel mensen die kunnen zeggen dat ze in de ruimtevaartindustrie gewerkt hebben. High Tech producten die mijn hart sneller doen kloppen. En eigenlijk ook wel leuk om te weten dat ik gewerkt heb aan ruimtevaartprojecten (telecom-, wetenschappelijke satellieten) die nog steeds ergens in de ruimte functioneren en die heel veel informatie opleveren of bijdragen aan ons gemak (telefonie, Televisie).

Naast mijn baan bij Fokker ben ik ook maatschappelijk/politiek actief. Begonnen in buurtraden en uiteindelijk een tijd in de gemeenteraad en provinciale staten gezeten. De combinatie van kennis en ervaring uit het politieke metier en het bedrijfsleven hebben me doen besluiten om voor de gemeente te gaan werken. In Amsterdam heb ik de afgelopen jaren diverse leuke functies gehad zoals afdelingsmanager Financiën, projectleider financiën fusie stadsdelen en businesscontroller binnen bedrijfsvoering.

Eigenlijk ben ik wel een zondagskind. Ik doe de dingen die ik leuk vind, waar ik enthousiast van word en die mij boeien. En toch....... er zijn ook andere zaken die mij inspireren. Ik vind het geven van trainingen, workshops en coachen ook ontzettend leuk om te doen.
Maar net zoals zoveel andere financials en controllers ben ik analytisch, denk vaak in modellen en in termen als efficiency en effectiviteit. Als ik een training geef over vertrouwen geven en loslaten, dan hanteer ik ook een mooi model om vertrouwen meetbaar te maken. Maar.... durf je wel echt los te laten? Wanneer heb je veel vertrouwen in iemand en slaat dat niet door in blind vertrouwen? Daar komt dus ook iets bij kijken van gevoel en aanpassing van je eigen gedrag. Daarom ben ik mijn vakinhoudelijke kennis aan gaan vullen met een opleiding tot transformationeel coach. Tijdens die opleiding ben ik erachter gekomen dat zelfs een zondagskind ingesleten patronen heeft. Dat als ik op andere manier met mijn collega's om ga we nog betere resultaten kunnen bereiken. Oordelen uitstellen, vermijden van cynisme en jezelf af en toe een spiegel voor te houden zijn een paar voorbeelden.

54 jaar dus en altijd gewerkt voor een baas. Tijd voor een verandering. Ik blijf werken voor de gemeente, maar ik wil graag tijd vrij maken om collega's werkzaam binnen het publieke domein te ondersteunen. Ik doe dat alleen of in samenwerking met andere partners.
De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het opzetten van een website. Het met enige regelmaat een blog schrijven is ook een van mijn ambities. Dit is dus mijn eerste blog. Onderwerpen die ik wil beschrijven zijn onder andere:

  • Risicomanagement;
  • Vertrouwen geven en loslaten;
  • Werkvormen voor workshops;
  • Actuele ontwikkelingen mbt overheidsfinanciën.


Wil je op de hoogte blijven: meld je dan aan voor de nieuwsbrief of volg mij op twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten